2 Eylül 2009 Çarşamba

Bankalar refinansman yapmakta isteksiz

Konut kredileri düşünce, yüksek faizle kredialanlar, taksitlerini indirme telaşına düştü. Ancak tüketiciden bankaların özellikle kendi müşterilerinin talepleri karşısında isteksiz olduğu şikâyetleri geliyor

Konut kredisi faizleri beş yıllık vadede aylık yüzde 1’in altına indi. Binlerce konut kredisi kullanıcısı, daha önce yüksek faizle aldığı kredisini, bugünkü düşük faizle yenileme telaşına düştü. Ancak bankalar, yüksek faizle verdikleri kredileri, şimdiki düşük faiz oranlarıyla yenilemekte isteksiz. Hatta şubelerine, ‘Kesinlikle refinansman yapmayacaksınız’ diye talimat gönderen bankalar olduğu iddia ediliyor. Mortgage mevzuatındaki boşluk, bankaların bu uygulamasına olanak tanıyor. 

Tüketici haklarına aykırı
Bankalar kendi müşterilerinin kredi borçlarını yeniden yapılandırmazken, başka bankalardan gelen kredi borçlularına kapılarını açıyor. Böylece kendi müşterisini elinde tutmaya devam eden bankalar, diğer bankaların müşterisini de çekerek mortgage portföyünü büyütüyor. Bankaların kendi müşterisine refinansman yapmayıp, başka bankadan gelenlere bu olanağı tanıması, tüketici haklarına ve rekabet koşullarına aykırı bulunuyor.

Bankaların savunması
Bankalar ise sabit faizli mortgage kredilerindeki bu uygulamanın normal olduğunu belirterek, “Sabit faizli kredilerde faizler yükseldiği zaman yüksek faizi müşterilerimize yansıtmıyoruz. Faizler düşerken de bu düşüşü yansıtıp yansıtmamakta serbestiz” diyorlar. 

‘Yeni kredi’ sayıp masraf alınıyor
Refinansman yaptığını iddia eden bankalar ise aslında eski krediyi kapatıp, yeni konut kredisi açıyor. Bu durumda refinansman yaptığını ileri süren banka, müşterisinden yine dosya masrafı, ekspertiz ve hukuk ücreti talep ediyor. Bankaların refinansman adıyla talep ettiği bu masraflar, faiz düşüşünden sağlanacak indirimin büyük bölümünü götürüyor. Ayrıca, kredi geri ödemesinin ilk yıllarında ödenen taksitlerin büyük bölümünün faize gitmesi de kredi kullanıcısının zararına oluyor. 

Yönetmelikteki boşluk
Bankalar refinansman yaparken aldıkları masraflara gerekçe olarak, 29 Eylül 2007’de Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği gösteriyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğin ilk taslağında, “Bankalar refinansman için ücret talep edemez” ibaresi yer alıyordu. Kredi kullananları korumak amacıyla özellikle konulan bu ifade, yönetmeliğin yayımlanma aşamasında çıkarıldı.
“Refinansman ücreti talep edilmez” ifadesi çıkarılarak yayımlanan yönetmelikte, “Refinansman ücreti talep edilir” şeklinde bir ifade de yer almıyor. Bu yasal boşluğa rağmen bankalar refinansman sırasında, yeni kredi kullandırıyormuş gibi masraf ve komisyon almaya devam ediyor.

Neyin ekspertizi?  
Bankalar, refinansman yaparken ekspertizi yapılmış konuta yeniden ekspertiz raporu da istiyor. Ellerindeki ekspertiz raporuna göre taksitleri tahsil etmeye devam eden bankaların, refinansman yapıldığında yeniden rapor istemelerinin, mevzuata göre bir gerekçesi 
bulunmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder