30 Eylül 2009 Çarşamba

Ortak ATM uygulaması başladı

Ortak ATM uygulaması yarın başlıyor
Yeni sistem kart sahipleri, tüm bankaların ATM'lerinden para çekebilecek ve bakiye sorgulama yapabilecek
30 Eylül 2009 Çarşamba, 11:29
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) koordinasyonunda çalışmaları yapılan ve Türkiye'de ATM hizmeti veren 26 bankanın da katıldığı Ortak ATM paylaşımına geçiş 1 Ekim 2009 (yarın) itibariyle başlıyor.
BKM'den yapılan yazılı açıklamada, yeni sistem ile banka kartı sahiplerinin, tüm bankaların ATM'lerinden para çekebilecekleri ve bakiye sorgulama yapabilecekleri kaydedildi.
Açıklamaya göre, yine BKM tarafından uygulamaya sokulacak hizmet ile kullanıcılar, kendilerine en yakın ATM'ye cep telefonları ya da internet üzerinden ulaşabilecek.
Avrupa'da ilk kez bir ülkede, ATM hizmeti veren tüm bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolüne imza attıkları vurgulanan açıklamada, proje için mevcut altyapısını geliştiren ve ciddi yatırımlar gerçekleştiren BKM'nin, proje için çalışmalarına iki yıl önce başladığı hatırlatıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, projenin asıl hedefinin kart kullanıcılarına daha yaygın bir ATM hizmeti sunmak olduğunu dile getirerek, projenin ekonomiye ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı.
Ortak ATM Sistemi ile şu an 22 bin adet olan ATM'den, 35 bin ATM'lik verim elde edileceğini belirten Özinal, para çekme işleminin kolaylaşması ile piyasada sirkülasyondaki para hacminin artacağını, nakit dolaşımının hızlanacağını, ekonominin kayıt altına alınmasına destek sağlanmış olacağını ve ülke ekonomisinin canlanacağını ifade etti.
Özinal, "Ekim sonrası artan işlem hacmi ile birlikte 2009 yılı sonunda yıllık toplam işlem adedinin artacağını öngörüyoruz, ayrıca 2010 yılındaki artışın da yüzde 30 oranına ulaşmasını bekliyoruz. Verimlilikteki bu farkın ekonomiye katkısı yaklaşık 300 milyon doları bulacak" dedi.

21 Eylül 2009 Pazartesi

Temsa Avenue hibrid olarak adını değiştirdi

Temsa Avenue hibrid oldu
Hibrid otobüsün imalatı 2010 yılında başlayacak ve Avrupa'ya ihraç edilecek
21 Eylül 2009 Pazartesi, 11:52
Temsa ArgeMerkezi’nde Türk mühendisler tarafından geliştirilen Temsa Avenue serisi “Hibrid Avenue” ile tamamlandı. Temsa Global’in ilk toplu taşıma aracı olan Dizel Euro 4 Avenue ardından üretilen CNG’li (Doğalgazlı)Avenue ve Dizel Euro 5 Avenue’yü takip eden hibridmodeli ile ürün gamını tamamladı. Hibrid otobüste, Cummins dizelmotorla, Simens’ten alınan elektrikli motor birbirlerine entegre edilerek seri olarak kullanıldı ve 22 derecelik çok dik yokuşlarda bile gücünden kaybetmeyen, ekonomik bir şehiriçi otobüs yaratıldı. İngiltere’de zaten oldukça başarılı satışlaryapan Temsa Global, hibrid satışlarında da 2015 yılına kadar bin adet hibrid otobüs alacağını duyuran Londra’yı hedef aldı. Ürettiği araçların elektronikkontrol ünitelerini de kendi yazan Temsa, bu sayede satacağı ülkenin şartlarına uygun otobüsler üretebiliyor. Temsa istenmesi halindesıfırdan bir modeli tasarımı da dahil olmak üzere 6 ayda yaratabiliyor, bu da Ar-Ge’sinin gücünü gösteriyor.
“ÜRÜNLERİMİZİN TAPUSU BİZDE”
Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan, “Esas güç ürünün gerçek sahibi olmakta, biz artık markası olan bir üretici haline geldik ” dedi. Buldurgan,Temsa’nın asıl kabiliyetinin Timuçin Bayraktar yönetimindeki Ar-Ge bölümünün başardığı sistem entegrasyonu olduğunu belirtti.

16 Eylül 2009 Çarşamba

Bayram fırsatı!

Bayram fırsatı!
İnternet üzerinden alışverişin tam zamanı
16 Eylül 2009 Çarşamba, 12:48
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL
İnternet üzerinden ebay gibi alış veriş siteleri vasıtasıyla yurtdışından getirtilen ürünler için uygulanan 100 dolarlık gümrük sınırının bayram öncesi ve sonrası 1 ay süreyle 400 dolara çıkartıldı.
Yükseltilmiş 400 dolarlık alış veriş sınırını duyanlar internet üzerinden yurtdışı alış verişleri patlattı
400 dolara kadar arttırılan gümrük muafiyeti özellikle yüksek fiyatlı ürünlerin yurtdışından, gümrük komisyonu ödenmeden alınabilmesine olanak sağlıyor.
Kullanıcıların yüzünü güldüren bu geçici imkan özellikle yurtdışından ürün getirip buradawww.gittigidiyor.com gibi sitelerde satanları çok mutlu etti.
Yurtdışından alış veriş yaparken elbette dikkat edilmesi gereken noktalar var. Sitelerin yabancı dilde olması kullanıcıyı bazen zor durumda bırakabiliyor. Bu konunun çözümü de yine internette mevcut. Ücretsiz bilgi paylaşım sitesiwww.bidturk.com 'da internetten alışveriş yapmak ve gümrük kolaylığı ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

SGK'dan çalışanlara uyarı

SGK'dan çalışanlara uyarı
Bu haberi okumadan hiçbir ödeme yapmayın

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugüne kadar hak sahiplerine ödemeli zarf gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, Kurumun, yasalarla belirlenen haller ve özel yetkilendirilen personeli haricinde hiç bir çalışanıyla tahsilat yapmadığı bildirildi.Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, özellikle büyükşehirlerdeki işveren, sigortalı ve emeklilerin, ''Kurum görevlisi olduğu izlenimi uyandıran bazı kişilerce çeşitli yol ve yöntemlerle aldatıldığı'' belirtildi.Açıklamada, konuyla ilgili açıklamalar yapılmış olmasına ve yasal yollara başvurulmasına rağmen, son günlerde Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleriyle ilgili denenmiş bir girişim nedeniyle vatandaşların bir kez daha uyarılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.Emekli bir vatandaşın evine giden şahısların, ''KEY ödemesi yapılabilmesi için gerekli formun yer aldığı ve SGK tarafından gönderilen zarfın, 10 TL karşılığında kendisine verileceğini'' söyledikleri ve vatandaştan 10 TL aldıkları kaydedilen açıklamada, kurumun her türlü gönderisinin PTT aracılığıyla yapıldığı ve bedelinin Kurum bütçesinden karşılandığı bildirildi.Açıklamada, ''Bugüne kadar hak sahiplerine ödemeli zarf gönderilmesi söz konusu olmamıştır. Kurumumuz, yasalarla belirlenen haller ve özel yetkilendirilen personeli haricinde hiç bir çalışanıyla tahsilat yapmamaktadır'' denildi.Vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için yasal olmayan yıllardan gelen bu tür taleplere itibar etmemeleri istenen açıklamada, talep edenler hakkında ''Alo 155'' hattına veya en yakın emniyet müdürlüklerine başvurmaları ve suç duyurusunda bulunmaları gerektiği ifade edildi.

SORUNLU KREDİLERDE ARTIŞ VAR

“SORUNLU KREDİLERDE ARTIŞ VAR”
Bankacılık sektöründe sorunlu kredilerin artış eğiliminde olduğuna dikkat çeken Keskin, büyüme geciktikçe kredinin riskinin de daha önemli hale geldiğini söyledi. Keskin’in verdiği bilgiye göre sorunlu kredilerde en büyük artış yüzde 10.2 ile kredi kartlarında. KOBİ kredilerinde de takipteki kredi oranı yükseliyor. 2008 Aralık sonunda yüzde 5.3 olan bu oran Temmuz 2009 sonunda yüzde 7.2’ye kadar çıktı. Toplam krediler içinde aynı dönemde takipteki kredilerin oranı da yüzde 3.6’dan yüzde 5.3’e yükseldi. Ekrem Keskin, ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede de dış ekonomilerdeki gelişmelerin olumluya dönmesiyle birlikte bunun Türkiye’ye yansımasının daha hızlı olacağını ve toparlanmanın daha hızlı gerçekleşeceğini belirterek “Uluslararası bankacılıktaki iyileşmelerden de Türkiye’deki bankalar hızlı ve olumlu yönde etkilenecektir” dedi. Sunumunda sermaye hareketleri konusunda da bilgi veren Ekrem Keskin” Yıllık bazda sermaye girişi 50 milyar dolardan 12 milyar dolara geriledi. 14 milyar dolarlık girişin kaynağı ise bilinmiyor” derken, özel sektörün Ekim 2008 ile temmuz 2009 arası dönemde 10 milyar dolara yakın bir net dış borç ödemesi yaptığını ve bu kaynağın da bankacılık dışı kesimden sağlandığını aktardı.

9 Eylül 2009 Çarşamba

En ucuz bayram kredisi hangi bankada?

En ucuz bayram kredisi hangi bankada?
8 banka yüzde 0.59 ile yüzde 1.7 arasında değişen oranlarla bayram için kredi paketlerini açtı
05 Eylül 2009 Cumartesi, 09:00

 Bankaların, bu yıl bayram hazırlıkları için kollarını daha erken sıvadı. Bayram hazırlıkları ile okul hazırlıklarının bu yıl aynı döneme denk gelmesi ise bayram paketlerini çoğalttı. Dünya gazetesinin haberine göre, bazı bankalar sadece bayram paketlerini tek bir ürünle oluştururken bazı bankaların paketleri birden fazla seçenektenoluşuyor. Hali hazırda devam eden faiz indirimi ve buna ilişkin kullandırımlarını devam ettiren bankaların 6 -12 aylık tüketici kredisi faizleri %1.5 ile 1.9 arasında değişim gösteriyor. Bayram kredilerinde ise faiz oranları yüzde 0.59'a kadar düşüyor. İşte bank bazında Şeker Bayramı'na özel krediler...

 İş Bankası'ndan yüzde 0.65 faizle bayram kredisi 

Türkiye İş Bankası, her bayram öncesinde olduğu gibi "Geleneksel Bayram Kredisi" ile müşterilerine 10 ay vadeye kadar yüzde 0,65 faizle kaynakkullandıracak. İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, geleneksel bayram kredisi kampanyasının, nakit ihtiyacı olanlara bayramda rahat bir nefes aldıracağı belirtildi. Kampanyadan, aylık yüzde 0,65 faiz oranı ya da peşin komisyon ödeyerek faizsiz olmak üzere 5 bin TL'ye kadar 10 ay vadeliyararlanılabileceği duyuruldu. Buarada banka ıÜü30 Eylül'e dek sürecek olan Yüksek Öğrenim Kredisi kampanyasında 12 ay vadeli 25 bin TL'ye kadar Yüksek Öğrenim Kredisi faiz oranını yüzde 1,35 olarak belirledi. 

Akbank'tan, 10 bin liraya kadar yüzde 1.15 ile kredi

Akbank, bayrama özel olarak 30 Eylül'e kadar sürecek yeni bir kampanyaya başladı. Yapılan açıklamada, kampanyanın tüm müşterileri kapsadığı, kampanyada faiz oranının yüzde 1.15 ve masrafının 200 TL olduğu belirtildi. Kampanya ile daha yüksek kredi tutarı ve daha yüksek vade ile kredi kullandırılabilirken, bayram kredisinden faydalanan müşterilerin 10 bin TL'ye kadar ve 2 yıl vadeye kadar kredi kullanabilecekleri ve faizin yüzde 1.15 olduğu kaydedildi.  

Garanti'den "Açık Büfe Kredi"

 Garanti Bankası, Ramazan'a özel "Açık Büfe Kredi" kampanyasını başlattı. Yapılan açıklamada, yaklaşan bayram için ihtiyaçların karşılanması amacıyla, kampanya kapsamında, 5 çeşit kredi paketinin sunulduğu kampanya kapsamında; yüzde 0.59 faizli ve 159 TL masraflı düşük faizli kredi, yüzde 1.59 faizli ve masrafsız kredi, yüzde 0 faizli kredi, bonus hediyeli kredi ve taksit hediyeli kredi paketlerinin olduğu belirtildi.  

Denizbank'tan "İndirimli Düşeş Kredi"

 Denizbank, "İndirimli Düşeş Kredi"yi, bayram ve okul harcamalarını göz önüne alarak özel faiz oranlarıyla sunuyor. Banka, bu kapsamda müşterilerine yüzde 0.66'dan başlayan faizler ve 66 aya kadar vade seçenekleri sunuyor. Açıklamada, kredinin en önemli özelliğinin düşük faiz avantajı ile uzun vade seçeneğini birlikte sunması ve müşteri tercihine göre taksitlerin 2010 yılından itibaren başlatılabilmesi olduğu belirtildi. Yüzde 0.66 faiz oranı ile 12 aya kadar veya yüzde 1.49 faiz oranıyla 66 aya kadar vade imkanı sunulduğu kaydedildi. Yapılan açıklamada, "Okulların açılması ve bayram süreci  ile artan tüketici ihtiyaçlarını karşılayarak  onların dönemsel finansman ihtiyaçlarına en uygun ödeme seçenekleriyle cevap veren Banka olmak bizim için önemli. Bu dönemde İhtiyaç Kredileri pazarının, yılın geçen dönemlerine göre daha hızlı büyümesini bekliyoruz. Biz de  bu dönemde, tüketici ihtiyaçlarını karşılayarak pazar payımızı artırmaya devam etmeyi hedefliyoruz" denildi.

 Yapı Kredi, bayram kredisine ilave diğer paketleri de revize etti

Yapı Kredi, her bayram öncesinde olduğu gibi, bu yıl da Ramazan Bayramı'na özel kredi ürünleri sunarken özellikle bu yıl, müşterilerin farklı beklenti ve ihtiyaçlarına göre özel olarak oluşturulmuş üç ayrı tip kredi seçeneğinin hazırlandığını kaydetti. Bu bayram, "Faizsiz Kredi" ile, vade sonuna kadar hiç faiz ödemeden, sadece peşin komisyon ödeyerek bu krediyi kullanabilme ayrıcalığına kavuşuyor. Faizsiz Kredi, maksimum 5 bin TL için ve 12 aylık vadede kullanabiliyor. "Masrafsız Kredi" sayesinde ise, hiç bir masraf veya komisyon ödenmeyen, sadece faiz ödeyerek kullanabilecek bir kredi ürünü sunuluyor "Masrafsız Kredi"de tutar ve vade sınırı 10 bin TL ve 24 ay.Faizsiz Kredi ve Masrafsız Kredi seçenekleri 30 Eylül 2009'a kadar geçerli olacak. Yapı Kredi Perakende Bankacılık Yönetimi Pazarlama Grupları Başkanı Hakan Kaplan, "Ayrıca, mayıs ayında müşterilerine sunmaya başlanan Çiçek Gibi Kredi, Ramazan Bayramı'na özel yüzde 0.64'den başlayan faiz oranıyla maksimum 36 aya kadar ve üst sınır 20 bin TL olarak tekrar revize edildi. Buürünlerin yanı sıra, Banka'nın kamu çalışanlarına, maaşlarını Yapı Kredi'den alan müşterilerine, bankanın sadakat programı olan Benim Param ve  Ailem üyelerine önerilen özel fiyatlı bireysel ihtiyaç kredi uygulamasına Ramazan döneminde de devam edilecek. Yaklaşık 500-700 bin kişinin bu kredilerden yararlanmak üzere başvuruda bulunacağı tahmin ediliyor" dedi. 

Şekerbank'tan, iki ay taksit ertelemeli ve kefilsiz kredi

 Şekerbank, 1-30 Eylül tarihleri arasında tüm bireysel müşterilerinin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2 ay taksit ertelemeli ve kefilsiz bayram kampanyası başlattı. Yapılan açıklamada, "İhtiyaç Kredisi Bayram Kampanyası"nın farklı kredi taleplerine göre farklı vadeler ve faiz oranları ile sunulduğu belirtildi. Banka'nın, maksimum 5.000 TL kredi ve 3 - 12 ay vade için yüzde 0.79 oranında faiz uygularken, 13-60 ay vade için yüzde 1.24 oranında faiz uygulayacak. 10.000 TL'ye kadar olan bayram kredisinin faiz oranı ise 3-12 ay vade için yüzde 0.99, 13-60 ay vade için de yüzde 1.29 olacak. Şekerbank'ın maksimum 25.000 TL krediye uygulayacağı faiz oranı da 3-12 ay vade için yüzde 1.09, 13-60 ay vade için de yüzde 1.34 olacağı belirtildi.  

 Citibank, yüzde 0.99'dan başlayan faiz ile sunuyor

Citibank, yüzde 0.99'dan başlayan faiz oranları ile bayram dönemine özel kredi paketi sunuyor. Citibank tarafından sunulan ve maksimum kredi tutarı 3 bin TL olan bu kredilerden yüzde 0.99'dan başlayan faiz oranları, 99 TL masraf ve 12 ay vade ile yararlanılacağı duyuruldu. Citibank TürkiyeTüketici Kredileri ve Pazarlama Bölüm Başkanı Enis Kurtoğlu: "Bireysel bankacılık alanında krediler önem kazanmaya devam ediyor. Müşterilerimizin beklentileri ve ihtiyaçları yönünde ürün yelpazemizi yeni kredi paketleri ile genişletiyoruz. Bayram dönemine özel %0.99'dan başlayan faiz oranları ile sunduğumuz yeni kredi paketinden yararlanmak isteyen müşterilerimiz, şubelerimiz ve kredi merkezlerimizin yanı sıra, telefon bankacılığı ve internet bankacılığı gibi son yıllarda kullanımı hızla artan kanallardan da başvuru yapabiliyor" dedi.

 Anadolubank'ın kredisi işsizlik sigortası hediyeli

 Anadolubank, Şeker Bayramı alışverişi, okul masrafları ve kışlık hazırlıklar için ''Bayram Ettiren Kredi'' adı altında bir kredi paketi hazırladı. Anadolubank'tan yapılan açıklamada, tutarı ne olursa olsun 90 lira sabit komisyonlu, yüzde 1.49 sabit faizli ve 36 aya kadar vade seçenekli kredinin,işsizlik sigortası hediyeli olduğu kaydedildi.

KEY ODEMELERI 8,5 MİLYON KİŞİLİK LİSTE YAYIMLANDI

8,5 MİLYON KİŞİLİK LİSTE YAYIMLANDI

Tasfiye kanunu gereğince hiç bir şekilde adlarına para yatırılmayanlara ödeme yapılmıyor. Listeler yayımlandıktan sonra hak sahibi olduğunu düşündüğü halde adı listeler olmayanlar doğrudan kurumlarına başvurup, mahkeme yoluyla bu parayı talep edebilecekler.

Kişilerin bir kurumda çalıştıklarını ispat etmeleri yetmiyor. Bu kişiler için kurumların KEY parası tahakkuk ettirmesi gerekiyor. Eğer bu tahakkuk yaptırılmamışsa, kanun gereğince bu kişilere tasfiye kapsamında ödeme yapılmıyor. Bu kişilerin çalıştıkları kuruma dava açıp, paralarını almaları gerekiyor.

KEY paralarının ödenmesine ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu listelere ilişkin itirazlar 28 Ekim 2008'e kadar alınmıştı. Bu tarihe kadar başvuruda bulunanlardan, konut edindirme yardımına müstahak olanların yardım tutarlarına ilişkin bilgilerin SGK-SSK veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca 28 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması ve KEY Birimi'ne bildirilmesi gerekiyordu. Ancak itiraz sayısının çok fazla olması nedeniyle kurumlar yeni listeleri yetiştirememiş, bunun üzerine bütçe kanunu ile bu süre 6 ay uzatılmıştı.

Şimdiye kadar Resmi Gazete'de toplam 8,5 milyon hak sahibi ilan edilirken, bu kişilere toplam 2,8 milyar lira KEY ödenmesi öngörülüyordu.

Verilere göre, Mayıs ayı sonu itibariyle, listede isimleri yayımlanan 8,5 milyon kişiden 5 milyon 349 bin 686 kişiye, 2 milyar 529 milyon 987,3 bin lira nakit ödeme yapıldı. 270 kişi 67 bin 824 liralık hisse senedi aldı. Böylece, 5 milyon 349 bin 956 kişiye toplam 2 milyar 530 milyon 55,2 bin liralık KEY ödemesi yapılırken, bunun 41 milyon 344,1 bin lirasını temettü oluşturdu.

6 Eylül 2009 Pazar

Çimento üretiminde Marmara lider

Çimento üretiminde Marmara lider
Tamamı özel sektöre ait çimento fabrikalarında bu yıl Mayıs ayı sonu itibariyle, toplam 19 milyon 975 bin ton çimento üretildi
06 Eylül 2009 Pazar, 12:05
Türkiye Çimento Müshahsilleri Birliğince yasa gereği iki ay gecikmeli açıklanan çimento üretim sonuçlarına göre, Türkiye'nin aylık çimento üretimi ortalama 5,1 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu yılın beş ayında üretilen çimentonun 5 milyon 188 bin 988 tonluk bölümü ihraç edildi. Üretimin geri kalan bölümü ise iç piyasada tüketildi.MARMARA YİNE LİDERGeçtiğimiz yıllarda olduğu gibi en fazla çimento üretimi Marmara bölgesindeki fabrikalardan elde edildi. Mayıs ayı sonu itibariyle Marmara bölgesi çimento fabrikalarından, 5 milyon 355 bin 107 bin ton çimento üretildi. Bu bölgeyi 3 milyon 807 bin 575 bin tonla Akdeniz bölgesi izledi. Aynı dönemde İç Anadolu Bölgesi'ndeki fabrikalarda 2 milyon 789 bin 789 ton, Güneydoğu Anadolu Bölgesi fabrikalarından 2 milyon 729 bin 630 ton çimento üretildi. Ege bölgesindeki fabrikaların üretimi ise 2 milyon 379 bin 388 ton oldu.Mayıs ayı sonu itibariyle, Karadeniz bölgesindeki çimento fabrikalarının üretimi 1 milyon 992 bin 826 ton olurken, Doğu Anadolu bölgesi fabrikalarından ise 916 bin 610 ton çimento üretimi elde edildi.Türkiye'nin toplam çimento üretiminin bu yıl 50 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor

Para Fonu'na destekler artıyor

Para Fonu'na destekler artıyor
IMF 500 milyar dolarlık ilave kaynak ihtiyacının tamamlanmak üzere olduğu belirtildi
06 Eylül 2009 Pazar, 10:39
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, G20'nin Londra'daki Maliye Bakanları toplantısı ardından yaptığı açıklamada, Fon'a üye ülkelerin mali katkı vaatlerinin 500 milyar dolara yaklaştığını söyledi.Bu arada, Çin'den sonra, Hindistan da IMF'nin çıkaracağı bonolardan, 10 milyar dolara kadar satın alma taahhüdünde bulundu.Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Maliye bakanları, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan katkı düzeyini, 125 milyar avroya (175 milyar dolar) çıkartma konusunda anlaştılar.IMF, küresel krizle mücadele kapsamında, halen 250 milyar dolar düzeyinde bulunan rezervlerini, 500 milyar dolarlık ilave kaynak ile toplam 750 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyor.

4 Eylül 2009 Cuma

Otoda hurda indirimi masada


Otoda hurda indirimi masada
ÖTV sonrası için hurda teşviği kulisleri başlayınca iki bakanlık karşı karşıya geldi. Maliye istemiyor, Sanayi Bakanlığı ise yeşil ışık yaktı
04 Eylül 2009 Cuma, 12:24
Hükümetin, krizin yaralarını sarmak ve iç talebi canlandırmak için başta otomotiv sektörü olmak üzere, bazı ürünlere getirdiği vergi indiriminin dolmasına kısa süre kala ‘hurda teşviği’ yine gündeme geldi.Star gazetesinin haberine göre, otomotivciler, 30 Eylül’de ÖTV indiriminin bitmesiyle hurda teşviğinin başlatılması için kulis yaparken, Maliye hem indirimlerin uzatılmasına hem de hurda indirimine karşı çıktı. Maliye, 2009’un son çeyreğine ve 2010’a ilişkin vergi tahminlerini de vergi indirimlerinin devam etmeyeceğini baz alarak yaptı. Maliye’nin, hiçbir vergi indirimine sıcak bakmadığı, hatta bazı ürünlerde verginin artırılması görüşünü savunduğu belirtildi.
16 YAŞ SINIRI İSTENİYOR
Konuyla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da bir çalışma hazırladığı, kontrollü bir hurda indirimine yeşil ışık yaktığı kaydedildi. Sanayi Bakanlığı’nın önerdiği sisteme göre, hurda araçların otomotiv fabrikalarına teslimi halinde, teşvik sağlanacak. Hurda indirimi konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın görüş ayrılığına düştüğü bildirildi.
SON KARAR BAŞBAKAN’DA
Vergi indirimleri ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ayrıntılı rapor hazırlayacaklar. Hazırlanacak raporlar, sürenin bitimine kısa bir süre kala Başbakan Erdoğan ile yapılacak toplantıda ele alınacak. Bu toplantının sonucuna göre, indirimler konusunda son karar verilecek. Ancak, Maliye ve Hazine’nin indirimlerin kaldırılması yönünde görüş birliğine vardığı şimdiden kulislerde konuşulmaya başladı. Otomotiv sektörü temsilcilerinin, uzun süredir 16 yaş ve üzerindeki araçlar için hurda teşviğinin ÖTV indiriminin ardından uygulamaya konulması yönünde talebi bulunuyordu.
Ergün: Bir yerde kesmek icap eder
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ÖTV ve KDV indirimiyle ilgili uygulamayı ‘ilaç tedavisine’ benzeterek, gerektiği noktada kesmenin önem taşıdığını belirtti. Ergün “İlacı vermeye devam ederseniz, artık bir uyuşturucuya dönüşür hadise. Bir yerde kesmek icap eder. Etki analizlerini bitirmeden vergi indirimleri devam edecektir, devam etmeyecektir, yeni indirimler gelecektir sözleri manipülasyon olur” dedi.
Vergi tahsilatı artmadı Maliye karşı çıktı
Maliye Bakanlığı’nın, 30 Eylül tarihinde süresi dolacak olan vergi indirimlerinin bir daha uzatılmasına karşı çıkmasında, vergi indirimi yapılan sektörlerde vergi tahsilatının artmamasının etkili olduğu ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı denetim elamanları, vergi indirimi yapılan sektörlerdeki vergi artışlarını tek tek çıkardı. Bu kapsamda, birçok firmanın vergi indirimlerini, tüketiciye indirim yerine zam olarak yansıttıkları tespit edildi. Otomotiv sektöründe ise, birinci üç aylık dönemde vergi tahsilatında sağlanan vergi artışlarının, ikinci indirim sırasında gerçekleşmediği tespit edildi. Bu nedenle, Maliye Bakanlığı vergi indirimlerinin tamamen kaldırılması gerektiği görüşünü savunuyor.

Evini Yenile Türkiye

Ev yenileme platformu burada...
Evinizi yenilemek istiyorsunuz… Çünkü mutfak dolaplarınız eskidi, banyonuzun modası geçti, duvar boyalarınız soldu veya parkeleriniz artık ilk günkü gibi değil ya da salona güzel bir klima lazım diyorsunuz... İşte fırsat kapınızda!Sizin için Türkiye’nin en büyük yapı malzemeleri üreticisi/satıcısı firmaları, TOBB ve Halkbank güçlerini birleştirdi. Bu birliktelik sayesinde, en beğendiğiniz markaların ürünleriyle evinizi baştanbaşa yenilemek artık imkansız değil! “Evini Yenile Türkiye” kampanyası imdadınıza yetişiyorEvini Yenile Türkiye" kampanyası, yapı malzemeleri sektörünün öncüsü olan 83 dev firmanın kampanyaya üye bayilerinden mal ve hizmet satın almak isteyen tüketicilere Halkbank’ın sağladığı destekle, faiz oranı %0,33 ile %1,05 arasında değişen eşsiz kredi seçenekleri sunmaktadır. Halkbank, üye bayilerden alışveriş yapan müşterilere herhangi bir masraf-komisyon almadan %0,63 faiz oranı ile kredi imkanı sunmanın yanısıra tercihe göre sadece %2 masraflı %0,33 faiz oranı ile kredi de uygulayabilmektedir.
Sadece bu kampanyaya özel Halkbank Yenileme Kredileri Evinizi yenilemek için ihtiyacınız olan ürünleri beğenerek seçmiştiniz, fakat nasıl öderim diye düşünüyordunuz… Artık fazla düşünmenize de gerek kalmadı.Çünkü artık sadece bu kampanyaya özel Halkbank Yenileme Kredileri var.

Şekerbank'ta faiz indirimi sürüyor

Şekerbank'ta faiz indirimi sürüyor
Konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına çeken banka, indirimlerini sürdürüyor
04 Eylül 2009 Cuma, 17:20
Şekerbank, çeşitli bireysel kredi faiz oranlarında indirime gitti. Şekerbank'tan yapılan açıklamaya göre, Banka konut finansman kredileri ve iş yeri kredisi faiz oranlarını 3-12 ay vadede yüzde 1,14'ten yüzde 0,99'a, 13-60 ay vadede yüzde 1,25'ten yüzde 1,19'a, 61-120 ay vadede de yüzde 1,29'dan yüzde 1,19'a indirdi.Şekerbank, sıfır kilometre taşıt kredisinde uyguladığı faiz oranı ise 13-24 ay vadede yüzde 1,49'dan yüzde 1,44'e, 25-60 ay vadede yüzde 1,64'ten yüzde 1,44'e düşürdü. İkinci el taşıt kredisinde uygulanan faiz oranı da 13-24 ay vadede yüzde 1,54'ten yüzde 1,49'a, 25-60 ay vadede yüzde 1,69'dan yüzde 1,49'a çeken banka, tekne kredisi faiz oranını 13-24 ay vadede yüzde 1,49'dan yüzde 1,44'e, 25-48 ay vadede yüzde 1,64'ten yüzde 1,44'e düşürürken, motosiklet kredisi faiz oranını da 25-48 ay vadede yüzde 1,69;dan yüzde 1,54'e indirdi.Bankanın bireysel ihtiyaç, ipotekli ihtiyaç, eğitim, tatil ve evlilik kredileri faiz oranı ise 25-60 ay vade için yüzde 1,74'ten yüzde 1,59'a geriledi.Arsa kredisine uygulanan faiz oranı da 25-120 ay vadede yüzde 1,74'ten yüzde 1,59'a inerken, 25-60 ay vadede yüzde 1,74 olan bireysel finansman kredileri de yüzde 1,59'a geriledi.

İnşaat maliyeti azaldı

İnşaat maliyeti azaldı
İnşaat metre kare maliyetleri, yılın ilk yarısında 2008'n aynı dönemine oranla yüzde 7,6 azalarak, 521,3 liraya geriledi
04 Eylül 2009 Cuma, 10:43
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ''Yapı İzinleri 2009 Yılı 2. Dönem Sonuçları''nı açıkladı.
Buna göre, belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların ''arsa payı hariç'' inşaat metre kare maliyetleri 521,3 lira oldu. Geçen yılın ilk 6 ayında inşaat metre kare maliyeti 564,4 lira olarak belirlenmişti.
Belediyeler tarafından ''Yapı Kullanma İzin Belgesi'' verilen konut bina sayısında da yüzde 0,8 düşüş meydana geldi. Geçen senenin ilk 6 ayında 38 bin 596 olan konut bina sayısı, 2009 yılının aynı döneminde 38 bin 281'ye geriledi.
Konut yüz ölçümlerinde ise artış görüldü. Bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,2 arttı ve 42 milyon 376 bin 27 metre kare oldu.

ABD`de işsizlik 26 yılın zirvesinde

ABD`de işsizlik 26 yılın zirvesinde
ABD'de ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 9,7'ye yükseldi. Böylece, işsizlik oranı son 26 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu.Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ağustos ayında 216 bin kişi işten çıkarıldı.Ekonomistler, ağustos ayında işsizlik oranının yüzde 9,5'e çıkmasını bekliyorlardı.Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 9,4 seviyesindeydi.ABD'de resesyonun başladığı 2007 yılı aralık ayından bu yana 6,9 milyon kişi işini kaybetti. Ülkede şu anda toplam işsiz sayısı 14,9 milyon kişiye ulaştı

2 Eylül 2009 Çarşamba

Bono piyasasında faiz yükseldi

Bono piyasasında faiz yükseldi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 11 Mayıs 2011 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,16 puan artarak yüzde 9,89'dan kapandı.

Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 10,22 oldu. Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 9,73 bileşik getirisi yüzde 10,05 olmuştu.

KOTASYONLAR

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, saat 15.00 itibariyle, alışta en düşük 1,5090 lira, en yüksek 1,5105 lira, satışta en düşük 1,5160 lira, en yüksek 1,5165 lira seviyesinde bulunuyor.

REPO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler en düşük yüzde 7,75 en yüksek yüzde 7,80 ve ortalama yüzde 7,75'ten yapılıyor.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,4218 sterlin-dolar paritesi 1,6223 yen-dolar paritesi ise 92,60 düzeyinde seyrediyo

İTO enflasyonu yüzde 0.19

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi’ne göre, Perakende Fiyatlarda ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ağustos ayında fiyatlar aynı oranda arttı. İstanbul’da iki indekste de Ağustos ayında aylık fiyat artışları yüzde 0.19 oldu.

Fiyatlar hızlı bir artmaz, stok fazla

Fiyatlar hızlı bir artmaz, stok fazla

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı BİLGEHAN KURU:

Son dönemde izlemekte olduğumuz hızlı faiz düşüşlerinin bu seviyeleri ziyaret ettiğimiz 2005-2006 yıllarında olduğu gibi genel konut fiyatlarını önemli ölçülerde artırmasını beklemiyorum. Zira o zamanki kredi genişleme döneminin makro ekonomik çerçevesi ve buna bağlı tüketici
davranışlarıyla en kötüsünü gördüğümüzü düşündüğümüz kredi krizinin hemen
ertesindeki tüketici davranışlarının farklılık gösterdiğini ve hali hazırda
konut stoğunun oldukça fazla olduğunu düşünüyorum.

Ancak yine de tecrübe etmekte olduğumuz bu faiz seviyelerinin iyi
değerlendirilmesi ve sınırlı da olsa faiz düşüşünün yaratacağı talebin
fiyatları artırması ihtimaline karşı hesapların iyi yapılarak uygun bir
zamanlama ile ertelenmiş olan konut satın alma planlarının hayata
geçirilmesini öneririm. Zira, geç kalınması durumunda faiz düşüşü ile elde
edilecek olan faiz avantajı, konutun artan fiyatı ile anaparadan geri
verilmek zorunda kalınabilir.

Ev almak için uygun zaman şimdi mi?

Düşük faiz ev fiyatlarını yükseltir, fırsatı kaçırmayın

Konut kredisi faizi bir yılda 2.40’dan 0.99’a geriledi

Konut kredisi faizi bir yılda 2.40’dan 0.99’a geriledi

 

Nazım Kaya Tüketiciler Birliği Başkanı:

Yeni dosya masrafı almak hukuk dışı
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yeni konut faiz oranları ile eski borçlarını yapılandırmak için bankalara gidenlerin sürprizle karşılaştıklarını, kendilerinden 1000 lira dosya parası istendiğini söyledi.
Bankaların ellerinde o kişinin kredi sözleşmesi, dosyası ve ekspertiz raporları dahil her şeyin bulunduğunu belirten Kaya, bu durumda bankanın yapması gereken tek şeyin  ödeme planında değişikliğe gitmesi olduğunu bildirdi. Kaya, buna karşın, tekrar dosya masrafı almanın ‘bir yaprak kağıdı 1000 liraya satmak’ anlamına geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Bunu doğru bulmuyoruz ve hukuk dışı uygulama olarak değerlendiriyoruz. Bankalar kendilerine başvurarak kriz döneminde daha az taksit ödemek isteyenlerin zaaflarını kötü yönde kullanıyor.”
Kredisini yeniden yapılandıranların dikkatli olması gerektiğini belirten Kaya şöyle dedi:
“Kredi borçlandırılmalarında önce faiz sonra ana para tahsil edilir. Tüketici kredinin yarısını ödemişse yapılandırma yapmasını tavsiye etmiyoruz.” 
AA

Refinansman yapmak için bankalara giden bazı tüketiciler eli boş döndü

‘Aylık 1.90 faize refinansman yapmadılar’
Mehmet Doğan: 2007 yılında 120 ay vadeli yüzde 1.90 faiz oranından 30 bin liralık konut kredisi kullandım. Faizlerin düşmesiyle birlikte kredimi yenilemek istedim. Yaptığım hesaplamalara göre kredimi yenilersem 8 ila 10 bin liralık bir kara geçiyorum. Fakat bankaya gittiğimde kendi müşterilerine kredi yenilemesi yapmadıklarını ancak başka bir bankaya giderek kredimi yenileyebileceğimi söylediler.

‘Boşuna uğraşmayın cevabını aldım’
İkbale Güler: TOKİ’nin bir projesinden ev almak için aylık yüzde 1.27 faizle, 80 bin liralık kredi kullandım. Faizler düştüğü için kredi aldığım bankadan refinansman yapmasını istedim. Ancak, “Sizin için farkeden bir şey olmaz. Erken ödeme ve yeni masraflardan sonra ödeyeceğiniz parayla, ödemeye devam ettiğiniz taksitler başabaş gelir. Boşuna uğraşmayın” dediler.

Bankalar refinansman yapmakta isteksiz

Konut kredileri düşünce, yüksek faizle kredialanlar, taksitlerini indirme telaşına düştü. Ancak tüketiciden bankaların özellikle kendi müşterilerinin talepleri karşısında isteksiz olduğu şikâyetleri geliyor

Konut kredisi faizleri beş yıllık vadede aylık yüzde 1’in altına indi. Binlerce konut kredisi kullanıcısı, daha önce yüksek faizle aldığı kredisini, bugünkü düşük faizle yenileme telaşına düştü. Ancak bankalar, yüksek faizle verdikleri kredileri, şimdiki düşük faiz oranlarıyla yenilemekte isteksiz. Hatta şubelerine, ‘Kesinlikle refinansman yapmayacaksınız’ diye talimat gönderen bankalar olduğu iddia ediliyor. Mortgage mevzuatındaki boşluk, bankaların bu uygulamasına olanak tanıyor. 

Tüketici haklarına aykırı
Bankalar kendi müşterilerinin kredi borçlarını yeniden yapılandırmazken, başka bankalardan gelen kredi borçlularına kapılarını açıyor. Böylece kendi müşterisini elinde tutmaya devam eden bankalar, diğer bankaların müşterisini de çekerek mortgage portföyünü büyütüyor. Bankaların kendi müşterisine refinansman yapmayıp, başka bankadan gelenlere bu olanağı tanıması, tüketici haklarına ve rekabet koşullarına aykırı bulunuyor.

Bankaların savunması
Bankalar ise sabit faizli mortgage kredilerindeki bu uygulamanın normal olduğunu belirterek, “Sabit faizli kredilerde faizler yükseldiği zaman yüksek faizi müşterilerimize yansıtmıyoruz. Faizler düşerken de bu düşüşü yansıtıp yansıtmamakta serbestiz” diyorlar. 

‘Yeni kredi’ sayıp masraf alınıyor
Refinansman yaptığını iddia eden bankalar ise aslında eski krediyi kapatıp, yeni konut kredisi açıyor. Bu durumda refinansman yaptığını ileri süren banka, müşterisinden yine dosya masrafı, ekspertiz ve hukuk ücreti talep ediyor. Bankaların refinansman adıyla talep ettiği bu masraflar, faiz düşüşünden sağlanacak indirimin büyük bölümünü götürüyor. Ayrıca, kredi geri ödemesinin ilk yıllarında ödenen taksitlerin büyük bölümünün faize gitmesi de kredi kullanıcısının zararına oluyor. 

Yönetmelikteki boşluk
Bankalar refinansman yaparken aldıkları masraflara gerekçe olarak, 29 Eylül 2007’de Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği gösteriyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğin ilk taslağında, “Bankalar refinansman için ücret talep edemez” ibaresi yer alıyordu. Kredi kullananları korumak amacıyla özellikle konulan bu ifade, yönetmeliğin yayımlanma aşamasında çıkarıldı.
“Refinansman ücreti talep edilmez” ifadesi çıkarılarak yayımlanan yönetmelikte, “Refinansman ücreti talep edilir” şeklinde bir ifade de yer almıyor. Bu yasal boşluğa rağmen bankalar refinansman sırasında, yeni kredi kullandırıyormuş gibi masraf ve komisyon almaya devam ediyor.

Neyin ekspertizi?  
Bankalar, refinansman yaparken ekspertizi yapılmış konuta yeniden ekspertiz raporu da istiyor. Ellerindeki ekspertiz raporuna göre taksitleri tahsil etmeye devam eden bankaların, refinansman yapıldığında yeniden rapor istemelerinin, mevzuata göre bir gerekçesi 
bulunmuyor.

1 Eylül 2009 Salı

Sosyo ekonomik analiz

Sosyo ekonomik analiz, bir faaliyetin hayata geçirilmesi durumunun, hayata geçirilmemesi durumu ile toplum için maliyet, avantajların değerlendirilmesi açısından karşılaştırılmasıdır. Sosyo-ekonomik analiz, REACH yetkilendirmesi prosedüründe, Ek XV’deki maddelerin uygun kullanılmadığı durumlarda insan sağlığı ve çevre konularındaki riskleri değerlendirir. Aynı zamanda uygun kontroller gösterilir.
Sosyo ekonomik analiz, üçüncü şahıslar tarafından, alternatifler için bilgi sunma amaçlı yapılır. İzin prosesinde, sosyo ekonomik analiz Ek XV dosyasının bir parçasıdır ve ilgilenen şahıslar sosyo ekonomik analize katılabilirler.